Mert összetartozunk | családi nap

„Mert összetartozunk”: ezeket a szavakat választották mottónak az idei közös szervezésű családi naphoz a Talentum Baptista Általános Iskola és a fenntartó Debreceni Baptista Gyülekezet. Valóban az összetartozás kétségbevonhatatlan érzése járhatta át a jelenlévőket, s a nagyszerű program csak még inkább összekovácsolta azokat, akik a májusi szép időben kilátogattak a Bánki Tájházhoz. Az iskola és az imaház falaitól kicsit eltávolodva, baráti légkörben, felüdítő természeti környezetben találkozhattak tanárok, tanulók, szülők, gyülekezeti vezetők és tagok. A tartalmas napot testi és lelki épüléssel, bátorítással, a kapcsolatok megerősítésével tölthették a családok.

Mint minden alkalommal, most is messze hangzó énekszó hangolta a szíveket az odafigyelésre és adta hírül a kirándulóknak (és persze a későn érkezőknek), hogy a tó partján ezúttal Istent magasztaló esemény van. Czirják Erika igazgatónő szeretetteljes köszöntése után Kiss János vezető lelkipásztor a Bibliából Dávid és Góliát története alapján arról beszélt, hogy miként tudunk szembenézni a saját óriásainkkal.

A buzdító üzenetben arról hallhattunk, hogy minden embernek megvannak a saját óriásai, amelyekkel kitartóan fel kell venni a harcot. Egyesek ezt a munkahelyükön élik meg, mások egy kapcsolatban vagy épp otthon, a családban, a gyermekek nevelésében, és van, akinek az anyagi problémák tornyosulnak a feje fölé legyőzhetetlennek tűnő óriásként.

Dávid, ez a fiatal pásztorfiú túllátott az óriás méretén. Nem Góliát iszonyatos termetét, erős izmait, félelmetes fegyvereit, vagy áttörhetetlenül vastag páncélját látta meg, hanem a még hatalmasabb Istent, a Seregek Urát! Dávid, az Ő Istenében bízva szállt szembe az óriásával és győzött, minden kétség ellenére.

Talán velünk is megtörténik, hogy esténként jönnek az óriásaink, akik kíméletlenül ránk törnek, hogy elvegyék az örömünket, erőnket, békességünket. Árnyékukban gondolataink csak a holnap bizonytalanságára fókuszálnak. Lássuk meg, hogy Isten hatalmasabb ezeknél az óriásoknál is, és kész segíteni nekünk, ha hozzá fordulunk. Kiss János lelkipásztor arra bátorított szavaival, hogy helyezzük a tekintetünket Isten nagyságára!

A kiscsoportos beszélgetésekben olyan nehéz kérdések is előkerültek, mint az internet veszélyei a családok életében vagy épp a fegyelmezés szerepe.

A felnőttekhez szóló igei gondolatokkal párhuzamosan a gyerekek is Dávid történetén keresztül tanulhattak arról, hogy Isten seregében ők is hősök lehetnek, gyermekként, erőtlenként is a győztes seregébe tartoznak, hiszen az erejük Istentől van. Ezen a játékos foglalkozáson a legkisebbek is versengtek a győzelemért és némi édes jutalmat is kaphattak kitartásukért.

A tanulók, kisgyermekek szívét kedves tanáraik, az iskola odaadó dolgozó igyekeztek minden eszközzel megmelengetni. Nagy odafigyeléssel készültek a várva várt alkotások: volt csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogatás. 

Kézműves foglalkozás keretében szépen díszített, festett kavicsok és más apró kincsek is kikerültek a gyerekek dolgos (no meg persze maszatos) kezei alól. Az igei morzsák mellett az asztal bőségesen terítve volt nassolni valóval, ízletes kávéval, sőt még egy jégkrémes autó is befutott a gyerekek nagy örömére.


A helyszín ezernyi lehetőséget kínált még a feltöltekezésre: kisebb kirándulást, gyalogtúrát is tehettek a családok az arborétum területén, a kilátót, a játszóteret is felfedezhették. Sportolásra, csapatversenyekre, sakkozásra, sőt az íjászkodás megismerésére is hívogatták az érdeklődőket.

A szervezők sokat tettek azért, hogy következő évben újra vágyakozó családok induljanak útra, hogy az összetartozás érzését erősítsék egymásban, s ebben is Isten áldását, munkáját tapasztalhassák meg. Köszönet az iskola minden lelkes és áldozatkész dolgozójának és a gyülekezet szolgálattevőinek, hogy megvalósulhatott ez az örömteli alkalom!

A képeket köszönjük Márton Károlynak.

Tóth Teodóra