Nagyjából február elejétől május 20-ig minden szervezet életében kiemelt jelentőségű az adóegyszázalék-kampány, aminek lényege, hogy minden adózó állampolgár jogosult az adójának egy százalékát felajánlani valamely egyház számára, egy másik egy százalékát pedig valamely civil szervezet számára. 

Gyülekezetünk mindkét részről érdekelt, hiszen a Magyarországi Baptista Egyház tagjaként támogatjuk az MBE felé történő felajánlást, míg gyülekezetünk saját alapítványa szívesen fogadja a felajánlásokat. 

 Fontos tudatosítani, hogy az 1+1% felajánlása NEM adomány, hanem rendelkezés arról az összegről, amit az állam eleve levont az adónkból. A felajánlók csupán arról döntenek, melyik egyházé és/vagy szervezeté legyen! Nem rendelkezés esetén a kormány használja fel!

Adója egy százalékáról rendelkezhet bárki, aki jövedelemadó-bevallást készít vagy készíttet, és megfizeti a kiszabott adót. FONTOS! Ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt), az egyházak részére még ebben az esetben is lehetséges rendelkezni, mivel az egyházak – az 1 százalékon túli – kiegészítő állami támogatása a rendelkezők száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik.

Fontosabb határidők:

MÁJUS 10. – Ha a munkáltató készíti el az adóbevallást, eddig a napig lehet átadni a rendelkezést tartalmazó borítékot.

MÁJUS 20. – Szja bevallás és 1+1 % felajánlásának végső határideje! Amennyiben sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján nem rendelkezett, lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz.

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz május 20-ig.

A rendelkező nyilatkozaton a megfelelő helyre kell írni az egyház technikai számát, illetve a támogatni kívánt szervezet adószámát, különben érvénytelenné válik.

 A Magyarországi Baptista Egyház technikai száma: 0286

A Debreceni Baptista Gyülekezet alapítványának, a Szeretetszolgálat Alapítványnak az adószáma: 19122737-1-09

MBE-kampányfilm